…
Det är lätt att misströsta när man kämpar mot naturens nycker vid odling, och även om inte ens en tanke på att använda kemikalier har uppstått, så är det lätt att förstå varför lata och korkade människor föredrar att äta gift, före ihåliga blad…. ehh… nä det är inte lätt att förstå.
Jag upptäckte svart-lus på mina kamomillblommor i morse när jag skördade andra gången. Jag bara sköljde av de tre jag plockat och kokade te direkt sedan. Så i det fallet om någon lus fanns kvar, fick hon, han, henom, hen, it, det, regnbågeinsekten,. plus, plus ….det hett om öronen. Jag tog tag i saken och tänkte skörda det som inte var angripet, och klippa bort och kasta i älven det som var för mycket på. När jag googlar på svart lus och kamomill, fick jag inga träffar. Så jag misstänker att de blåst ner från svarta vinbärsbuskarna, och inte var så kräsna. Och iom att det ev kunde vara kvar nån enstaka lus på de jag skördade, dög inte rumstorkning, så jag ugnstorkade dem… ugnsgrillad lus i kamomillkrans?
Jag vaknade först 5 i morse, men tog min första kopp av kamomillte, på min egen sådda färska kamomill, och slocknade som en stock… nästan som om det var droger… först fick jag nästan likt feberyra i skallen, ni vet när hjärnan spelar pingpong med sig själv på nåt vis. Men sen… KNOCKAD! av tre färska kamomillblommor i kokhett vatten? Jag misstänker starkt att det kanske följde med nån svart lus i första teet, och alltsammans skapade det nån hallucinerande drog? Men sedan, vid kl 10 hände något som jag inte minns när det skedde senast, jag vaknade UTVILAD???? Just nu medan jag väntar på att stänga av vattenspridaren vid svarta-vinbärs-buskarna kl 00.00, så har jag kamomill i ugnen, och ev nån grillad svart lus.
Nä men jag börjar fatta nu. All obalans som ställs till med i vår värld, i naturen, är det i princip människan som ställt till med. Naturen eftersträvar att återfå den balansen, oavsett vilken att som tillfälligt gynnas eller missgynnas. Och t o m småskalig odling på en lott, är en form av att skapa obalans. Växter och djur gör allt de kan för att överleva, och då hittar vissa arter sin nisch i stora eller små monokulturer, och kan frodas, när deras naturliga fiender inte är där, och när VI serverar dem ett smörgåsbord av mat. Men till skillnad från människan i övrigt, så föredrar jag ugnsgrillad lus framför gifter och genmanipulation. Jag föredrar hundra hål i bladen framför samma gifter. Och jag föredrar den något osmakliga tanken på guldvatten, framför gödsel med klopyralid i. Men där vet jag att jag är i minoritet.
Så jag får nog bara kämpa vidare med naturliga åtgärder, och extra jobb, och i största möjliga mån efterlikna naturen så gott det går. Fast odling är i motsats till mångsidigt artrikt liv… Jag börjar med espresso kl 22, och tar kamomillte ca kl 00.00 …
I morgon är en annan dag … en torsdag. Och regnet de lovade i morgon, har de tagit tillbaka. Snålt!